20 ÅR AV PARTNERSKAP

Ända sedan starten har Handelshögskolan haft en nära relation med det omgivande samhället. För 20 år sedan startade Partnerprogrammet – ett strukturerat samarbete med tydliga fördelar för alla parter.

Annelie Dagerklint och Ingmarie Karlgren var med och sjösatte Partnerprogrammet 1999.

– Vi tittade förstås på hur andra handelshögskolor i världen gjorde. På vissa håll var upplägget mer åt cocktailparty-hållet. Vi ville fokusera på samarbete och innehåll. Det var hårt jobb, men vi fick ombord flera partners redan första året. Det kändes som om det fanns ett uppdämt behov av att få kontakt med akademin, berättar Annelie Dagerklint.

Employer branding och kompentensutveckling
En tidig signal från partnerföretagen var att de vill ha hjälp med att hitta rätt studenter. Verksamheten Career Service kom igång hösten 2000.

– Vi kan inte vara ett regelrätt headhunting-företag, men vi kan hjälpa våra partnerföretag att visa sitt erbjudande för studenterna, säger Annelie Dagerklint.

– Som partnerföretag kan du få hur mycket sändningstid du vill för employer branding. Men det måste vara kvalitet på insatserna. Studenterna är inte lika lättflirtade som de var för 20 år sen. Vi vet vad som krävs och hjälper gärna till, säger Ingmarie Karlgren.

Kompetensutveckling är ett annat viktigt område inom Partnerprogrammet. Varje år arrangeras många tillfällen till lärande och utveckling; från snabba injektioner i så kallade Meeting Points, till längre och mer djupgående samarbeten som i exemplet Executive Faculty.

– Trenden över tid är att företagen vill ha ett mer skräddarsytt samarbete. Vi hade till exempel en Executive Workshop för 30 personer från SKF med en gästprofessor från San Fransico, säger Annelie Dagerklint.

Håller utbildningen levande och relevant
I ett äkta partnerskap flödar kunskapen i båda riktningar. Via partnerföretagen får Handelshögskolan en ökad förståelse för utmaningar och kompetensbehov i samhället.

– Det finns ett revisionsnätverk i partnergruppen. De lyfte att studenterna behövde mer IT-kunskap i sin utbildning. Nu har man lagt till en kurs i programmet; ett konkret exempel på hur det kan fungera, säger Ingmarie Karlgren.

HANDELSHÖGSKOLANS PARTNERFÖRETAG

Skatteverket

Migrationsverket i Göteborg

NYA PARTNERS
Under 2019 har två nya partners tillkommit till Handelshögskolans Partnerprogram: Konsultföretaget Ekan AB och Göteborgs Stadshus AB, som är koncernbolag för alla bolag inom Göteborgs stad, bland annat Göteborg Energi, Familjebostäder och Liseberg.

EXECUTIVE FACULTY

tar kompetensutveckling till en ny nivå

Executive Faculty är något helt annat än traditionell kompetensutveckling. Konceptet matchar en forskare från Handelshögskolan med en yrkesperson från ett partnerföretag. Tillsammans ger de sig ut på en 1,5 år lång resa med målet att båda ska utvecklas.

Evangelos Bourelos är forskare på Institutet för innovation och entreprenörskap. Staffan Vidén är Vice President, Manufacturing på Volvo Trucks. Under 1,5 år har de träffats var tredje vecka för att diskutera och utmana varandra.

– Det kändes bra direkt. Vi hittade snabbt gemensamma intresseområden och var båda angelägna om att skapa ett bra samarbete, säger Evangelos Bourelos.

– Jag har en hel del utbyten med tekniska högskolor, här fick jag andra infallsvinklar. Vi har alltid väldigt intressanta diskussioner. Det har inte precis varit svårt att få tiden att gå, säger Staffan Vidén.

En unik svensk möjlighet
Båda är överens om att såväl näringsliv som samhälle har stora utmaningar framöver, och att det är viktigt att hitta nya samarbetsformer för att möta dem.

– Utvecklingen går väldigt snabbt nu. Vi som jobbar med produktion gör ofta investeringar på 20 års sikt. I dag har flera av företagen på Fortune 500-listan inte ens funnits så länge! Då är det extra viktigt att fråga sig om vi har rätt perspektiv, rätt affärsmodeller, säger Staffan Vidén.

– Det är inte många länder som har klarat att få industri och akademi att samverka på ett sätt som ger resultat. Här har Sverige kulturella fördelar i förmågan att samarbeta, och vi är ett bra exempel på det säger Evangelos Bourelos.

Möjlighet till korsbefruktning
Artificiell intelligens och Big Data var ämnen som båda hade fördjupat sig i på lite olika sätt. Här fanns en möjlighet till korsbefruktning.

– Jag ville veta var spetskompetensen fanns och lära mig av hur andra har gjort. Universitet har ju större möjligheter där och Evangelos var väldigt påläst, säger Staffan Vidén.

– Här såg vi också en möjlighet att engagera studenterna. Jag bjöd in Staffan att bli intervjuad och att hålla en föreläsning. Många studenter blev inspirerade. Det har synts även långt senare när dom valde examensarbeten, säger Evangelos Bourelos.

Värdefullt utbyte

Efter 1,5 år med Executive Faculty är omdömet väldigt positivt och utbytet fortsätter.

– Det har fallit väl ut. Jag kan rekommendera andra att testa. Även om du redan har bra kontakt med universitetsvärlden, så blir det här en helt annan sak, säger Staffan Vidén.

Om Executive Faculty
Ett långsiktigt, strukturerat program som ger erfarna yrkesutövare en möjlighet att utveckla sin kompetens i en akademisk miljö. Varje deltagare tilldelas, via en matchningsprocess, en senior forskare med passande profil. Programmet är endast tillgängligt för handelshögskolans Senior Partners.